fredag, februari 25, 2011

Plugg

Det här är bara några av alla böcker som jag måste läsa just nu. Delkursen handlar om barns läs- och skrivutveckling. Blir lite trött...

Men ett kapitel var jätteintressant och samtidigt väldigt sorgligt! Den handlade om en fjortonårig flicka som först tros vara 6-7 år, är undernärd, går stapplande och framåtlutad, man knappt tugga och svälja fast föda, har svårt att fästa blicken, lider av grav inkontinens och reagerar inte på hetta eller kyla - och hon kan inte tala.
Forskarna kallade henne för Genie, och växte upp isolerat i ett torftigt rum, fastbunden och fick enbart äta välling eller flingor med mjölk. Resterande familjen, far, mor och äldre bror, var förbjudna av fadern att tala med henne och Genie blev bestraffad när hon gav ifrån sig något ljud. Hon blev också agad av fadern med ett vedträ.
Hon omhändertogs och lyckades utveckla sina motoriska, empatiska och kognitiva färdigheter, men rent språkligt så tillägna hon sig aldrig grammatik eller artikulation.

Vill du läsa mer? Detta läste jag ur boken "Barn utvecklar sitt språk" av Louise Bjar och Caroline Lidberg (red.) utgiven 2003. I kapitel 2. Där stod det också om en flicka som feldiagnostiserades som utvecklingsstörd men som i själva verket var gravt hörselskadad, och när det upptäcktes var hon 31 år, fick en hörapparat, uppnådde näst intill normal hörsel, men lyckades ändå aldrig lära sig talat språk, för det var försent.

Kram på er! :)

2 kommentarer:

  1. Det finns en film om Genie som verkligen är värd att se :) "Wild Child - mockingbird don't sing" heter den. Den är helt baserad på den händelsen.
    //Malin

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Malin! Den måste jag se! Kram! :)

    SvaraRadera